Semangat

Muzik sebagai pemberi semangat.

Petang tadi saya cuba sing along to lagu Hayley Westenra Gabriel’s Oboe (Whispers In A Dream) dari album Paradiso beliau. Senikatanya sungguh menggamit hati. Pasal cinta, harapan dan everything will be alright. Actually, lagu nie bunyinya macam Nella Fantasia ( suka versi nyanyian Russell Watson).

Songs to bring hope adalah satu gagasan yg sangat membina. Melihat trend dari Hollywood, kebanyakannya lebih berunsur seksual tanpa ditutup – tutup lagi. Tapi, tak semua. Dunia muzik US sendiri sangat besar. Bukan semena2 Justin Bieber, Drake maupun Selena Gomez sahaja. Even Taylor Swift pun tona lagunya very love-ish and of course catchy utk banyak lapisan kaum.

Ingat lagu Hero Mariah Carey, From a Distance – Michael Bolton dan masa lagu2 Alan Menken menjuarai hati dan kalbu kita2 dari filem2 Disney?

Di Malaysia, lagu Boleh ..mmg melangkaui zaman. Tapi, lagu2 balada berona motivasi mungkin tak berapa lekat lagi atau mnunggu masa utk bersinar.

Mungkin, dgn catchment pasti dari peminat tegar nasyid dan lagu dakwah, lagu2 motibasu mainstream don’t have to start from zero. Cumanya, kekok tak dengar lagu motivasi dlm bm? Kan …tuelah, kena ada yg pakar lirik dan melodi to make it work. At the end of the day, it is always about a great masterpiece. Lagu2 yg berunsur positive dari barat tue pun, sebab betul2 bagus lah mereka dapat tembusi pasaran sampai ke telinga kita. Bayangkan what they had to go through kan …

Alaaaah, x lah katakan semua lagu barat x best dah. Kadang2 dgr lagu seksi meksi enjoi jugak ( astaghfirullahalajiiiim). Tapi tuelah, mereka2 yg buat carta di US mmg bernego2 dgn labels utk dictate new direction and apa yg hot spy mereka dilihat trendy.

Look at jenih lagu2 Whitney, Mariah dan sewaktu dengannya, after a while, ramai yg ada talent utk buat as good utk didengar tp sayangnya,  org kata zaman utk flavour lagu2 tue dah berlalu …yeke? Bila kita dgr lagu2 dr zaman tue, still sedap lagi pun. Sbb tue radio station cam Lite.FM still boleh cari makan.

Tengok kat Indonesia pun, they all still setia produce single2 balada mendayu. Usahkan Indonesia, nun di Hong Kong pun.

Kat Malaysia, trend ke-indie-an mmg merombak taste di carta2. Bezakan, dari stok2 lagu taraf ctdk ..zoom fast forward x lagi balada atau rock jiwang ..tp so called indie. Ya, mmg fresh. After a while, biasalah, ada yg muak, asyik2 klon lagu ctdk or Anuar Zain. That’s why maybe, bila indie sounds mcm Hujan came in dgn kabel kuat, market dah ready. OAG, Butterfingers and beratus indie band and singers sblm ni mmg ada, but …it was very lonewolf. But yeah, they paved the way.

Mungkin inilah yg dinamakan inovasi dalam industri muzik. By the way, this reminds me of the british film lakonan the blue guy dlm X Men – Kill Your Friends. Yup, Nicholas Hoult. Muvie nie is exactly pasal dunia muzik and how A&R people think they are gods and how the labels in the movie are biased and reti cari untung aje. Gittchew..

%d bloggers like this: