Evolusi Lagu Raya

I have grown  up with lagu – lagu   raya from Saloma, and throw  in there  also  4U2C, especially 4U2C. During those time, memang mencanak lagu2 raya dibuat untuk menyambut syawal yang tiba. Meriah di suasana hari raya  tul. Dulu – dulu, album raya pun banyak ( nak  kata gaabajillion tue taklah tapi it’s a norm)  tapi sekarang, sahkan nak dengar kumpulan nasyid announce besar – besaran nak kuar album raya  pun tak ada, inikan artis marhaen yang lain ..blame it on the shrinking economy or is it??

Satu lagi laagu raya yg menggamit perasaan is Pulanglah by Aishah. Over the years even AF pun meriah sambut raya, but to me lah, none dapat menggamit perasaan macam lagu – lagu lama atau dari penyanyi2 uber yang pandai pilih lagu atau soo lucky dapat lagu yg best2. CTDK,  memang asyik mesti kluar dengar lagu raya suatu masa dulu, kita pun memang ala ternanti gak sebab, whether we accept it or not, lagu yang dia bawakkan terus jaadik instant klassik. Which brings us to how artists and composers come  with lagu2 raya. There’s the traditional vibe ones, and then there’s the 4U2C one ( which by  now is very the olden melodies kan…). It seems that, lagu raya nie vibe dia ke arah traditional kan yg berjaya skit. Tapi kat sini takdelah  sangat lagu raya arabic, memandangkan semangat arabinisation yg meninggi dikalangan bbnu’s (  entah2 I pun seharusnya in this category). But music is at it’s heart, universal, kalau sedap, orang tak marah pun. Cuma tak de lah  yg berani ciplak melodi ala Macarena and buat lagu raya ..blom lagi la..

Which also brings us to the  topic of how are other markets aka US doing  their respective festivities. We all know and by now  dah  boleh lip sync kowt dengam the iconic Mariah Carey’s Xmas song. It’s iconic sebab  stakat nie, the last time I  heart it’s the most feymous and chart topping best selling song, in it’s own right. Tahniah kak Mar!

On the whole, Buble pun ada kuar. Josh Groban pun kuar dgn Noel dia. Okaylah, not every Tom Dick Harry nor  Jane gigih kluarkan album Xmas. Tapi to those who can, they do. For me, Hayley Wistenra’s  Xmas songs are unique too ( waah …gigih dengar Xmas songs and carolling nampak! Ooops, research purpose katernya ..).

Bagaimana pula dengan kanto pop market dan sewaktu dengannya? Kalau time raya cina, rancangan tema CNY memang rife, siap talent kanak – kanak cilik pun buat album tau! I   don’t haave the  figures tapi we never ran out of  CNY songs. By now,  most Malaysians pun dah mafhum dgn the standards.

Whaat about Deepavali ..erk.. other than bollywood songs I sendiri susah nak pin point lagu exact mana yg exemplify a good Deepa festive song. I think  it’s a lot of  pooja or puja dewa  dewi punya songs and dance. Okay, I am lacking know hows in this, shame shame!

In conclusion, waah not any sooner nampaknya! I think to save cost, we should have more artist nyanyi semua lagu raya yg neutral, tak ganggu sensitiviti agama tp atas nama keraian, cina melayu india semua  adaa ..album for all seasons gittew ..gemparqs!

On the other hand, since mungkinlah on my observation yg naive nie, tak ramai artis berebut buat lagu raya, tapi as we all know, market utk maleis layan album agamawi seprti  doa tazkirah dan juga tasbih zikir. Mungkin album2 sebegini mencanak naik jualan di bulan puasa, atau mungkin sepanjang masa. Alhamdulillah, sebab kalau berkualiti dan sedap Wow thats good. From me yg grew up with Sudais, Ghamidi dan this one elusive Qari yg I ingat x ingat, something to do with Ain, memang I tak berapa recall, alunan2 dari album bacaan quran qari tempatan atau dari region.

Eh wait ..Maher  Zain ..no before that ..from Indonesia tue..!Ilas Ilas tulil firdaus ..siap dgn suara budak yg meruntun hati lagi ..Hadad Alwi!!!

Jgn marah, pakcik dulu pun masuk nasyid   gak ..tp influence ning tue   tinggi jadi semusim je aktif, tapi ke  final pertandingan tau ( peringkat skola jer). Namun, keinsafan tue tetap meresap. Tapi tuelah, semenjak  dua menjak nie, memang tersasar lah dari  landasan naasyid yg benar itu. Ke pop pulak. Tapi, in my defense, I wasn’t really aa nasyid guy yg kumpul album all the baagai (  but I did by my school’s album and sapppport SMAKL yg to me, at that time, 4U2C dengar pun mnangis, sbb sedap sangat and very modern!).

Bagi kita, hah ..saya2 yg kurang tune in radio IKIM dan tv Al Hijrah, mmg kuranglah pendedahan kpd lagu2 yg baik2 nie. Tentu banyak nuansa dan lagu baru yg sedarp lagi membasahi kalbu dgn mutiara – mutiara keimanan yg bersinar lagi berkemilauan ..hahahahaah ..( Astaghfirullah, jahat!).

I think, my weakness is I nie cepat meresap ke  kalbu kalau lagu tue sedap. Lebih2  lagi lagu yg menyeru ke arah kebaaikan ..ilal Amam ..dan ..sepohon kayu ..

Gittcheww ..

The conclusion in all this is, although there will never be another Raihan nor Rabbani ( love Raihan tau …my fav is Tabuh berbunyi …), I fear the need for this season’s  new nasyid talent is in need sangat. Yalah  kan, 11 bulan terlonjat ke sanaa ke mari, hip hip hooray, sebulan nie, even the jahattest of  us, nak cuba jadi baik, the least dengar sikit lagu2 berunsur Yislamik. Who are we to blame them ..wah ..I pun termasuk gaak nih ..jahaat!

Muzik, alunan merdu lagu  – lagu ‘baik’ memaang tak leh lari dgn Ramadhan Kareeem. The question is, apa legasi kita utk the young generation. To the society, will you help the nasyid musicians to  make a living. Mereka – mereka nie, bukanlah buat semua tue semata2 nak kaya. Theyolz hustle tau. Very the much. Susah. Tapi niat mereka murni. Ada je orang panggil perform. Because, walaupun meka takde dlm carta RIM lagi, Muzik – Muzik apatah lagi, even UK  Top 40 atau Billboards, mereka tetap kayuh ..satu sebab mereka mmg minat giler nyanyi and muzik and secondly ..walaaau mcm mana hustle pun, they feel  they are doing something more than just singing lulu laala lala ..they are mengajak kita2 ( yes you too and weolz) utk mendekati  Allah, dan membuat kebaikan. So, perjuangan mereka suci gitcheww.. 😀

Can we bring the zaman Raihan Rabbani back? Dunnow..begitulah putaran waktu ..akceli putaran carta di radio2 komersil sebenarnya. Tapi tuelah, the power is the listeners’ hands and pockets. Skrg nie mereka can just buy kat iTunes or buy direct utk show sapport  for their nasyid artist. Internet do democratize music in a way. And in a way, nasyid singers takdelah hentak kaki marah2 meraajuk demand their rights  to  be restored. They know they   have staying power, selagi  lagi ada  hati2 yg diselaputi bintik2 itam bertaburan di atas muka bumi ini, selagi itulah peluang masih ada ( yes you you you ..and erk ..me too).

Di bulan ramadhan mulia nie, mari2lah kita dengar2kan muzik2 dan alunan2 yg mengajak ke arah kebaikan versus ustazah Riri Rihanna, Ustazah Bey or ustaz Drake. Kalau urge tue datang, sabar2kanlah. Kalau  ketagih tue membuak, kuat2kanlah ..tutup. Pause. Ngucap dek. Ngucap kuat2. Tarik nafas dalam2. There is yet hope for you. So, jadikan lagu2 baik nie as standby playlist ..waah uolz dah advance..dah  buat pun! Good for youssss!

Peringatan utk  bangun Subuh uolz!

 

 

%d bloggers like this: