Kamar Seni

Macam mana nak cerita ya ..? How I stumbled upon the hidden gem that is Kamar Seni studio?

Masa tue, baru pindah area cheras, previously duduk di area Hill Park.  I was determined to leave my job, a lot of uncertainties dan disebabkan tak nak ended up in a compromised situation, I took the big decision untuk cari sewa lebih murah, minimising expense ..so that, kalau jadi apa-apa, I’ll be able to survive.

Moving in to a new place is not easy, but I got into the habit of embracing it anyway, be positive. So that’s when I started walking around the shops trying to get the bearings about how one lives here that I noticed there are quite a number of studios here. So, i sapu semua ..I pi tengok one by one. That’s because I still keep the hope of making songs. Tanya punya tanya, sekali sampai ke kedai Morning Rocket. Rupanya ada studio kat atas …so tanya, boleh tak singgah?

mr

Jumpa Ully and AG. They were very welcoming dan jawab segala questions yang I threw at them. When I gathered how AG really help indie music, I was convinced. He can help champion my song cos somehow I rase, an indie feel is what I think the touch that my songs needed. So, i told them that after I simpan duit cukup-cukup, I’ll come back.

I guess, I did come back and the rest is history.

Tapi kalau ikut kronologi cerita ini yang sebenarnya, ia ambil masa juga la untuk kumpul ongkosnya dan untuk AG clearkan jadual untuk slotkan Memori.

I finally got a better job, as senior management consultant at a top firm. Biasalah, tempat kerja baru, banyak cabarannya. Dalam tengah dok pressure2 tuelah datang balik idea untuk commit utk buat lagu for real sebab I need to capture semangat saya balik. Work is taking a lot of my energy and focus, I figured a hobby should give me some escape – but not just any hobby. A hobby yang boleh nampak hasil. Not too easy too. Dalam masa yang sama juga, I pun terfikir pasal exit strategy if I can’t hold on much longer, lepas ni I nak buat apa …nak buka bisnes..tp bisnes apa contohnya.

But I was also wrestling with …betul ke ni …nak nyanyi and buat lagu ni. It’s just a hobby tapi takut membazir pulak.

Bergelut pasal halal haram pun ada. Masa nilah, seingatnya masa ni tengah berjalan kaki sightseeing, teringat satu blog indonesia pernah tulis yang Hayam Wuruk ni pernah dikatakan menyanyi di balairungnya dan merdu bak madu pulak katanya. Then, there was a hypothesis mengatakan dari blog lain tentang moyang Hayam Wuruk, atau setepatnya, moyang bg keturunan pemerintah elit nusantara, ada sorang tue, suaranya merdu sampai beburung pun menghayati. I guess, I feel assured, that its okay. So, i pun take the haul and pi jumpa AG to kickstart the Memori project.

Masa nak bagi deposit lagu Memori, AG surprised kata lagu dah work in progress …60-70%% …tunggu masuk vokal je.

Masa nielah jumpa team Kamar Seni lain- Faris, Ully, Ali, Rudy dll

 

 

 

%d bloggers like this: